lördag 14 december 2013

Final i NCHA Futurity 2013!

Mycket hög kvalité på gårdagens semifinaler! En score på 216.5 eller högre skickade 27 ekipage till aftonens(nattens) två finalset. Sju ekipage mellan 220.5-223 vilket verkligen inte underlättar rankingen inför kvällen. Man skall också ha i åtanke att ingen topp-semifinalist har stått som Futurity champion sedan High Brow CD 2007! Detta faktum bådar ju mindre gott för de främsta från gårdagen men kanske årets topp-kandidater är undantaget som bekräftar regeln?

Nåväl, här kommer i alla fall bästa intrycken från semifinalerna enligt min, högst subjektiva, mening.

En kvartett höjer sig i mina ögon något över mängden och representerar klassen i gänget.

Matt Millers Desires Kitty Cat är ett riktigt energiknippe och kvick som en vessla. Gårdagens run var helt klart en av semifinalernas bästa vilket ju också scoren 222.5 reflekterar. High Brow Cat märren har föregåtts av ett gott rykte och med en mamma som fantomstoet Desire Some Freckles gör det henne riktigt, riktigt intressant i segerdiskussionen. Det som talar emot är dock drawn som absolut sista häst i 2:a set.

Min tidiga favorit Boon San Baby och Jessie Lennox har gjort allt rätt hittills och tog också "segern" i semifinalen med sin 223 runda. Hon visar snabbhet, styrka och en sjusärdeles "cowsmarts". Under ritten igår visade också Jessie prov på starka nerver med ett par vassa cuts och andra kalven avverkades med pondus i flygande fart, hårda stop och i total synk med kalven. Från bricka två i 2:a set håller i alla fall jag tummarna!

Pappa Banuelos, med coolaste förnamnet Ascencion (uppstigning på svenska), visade om möjligt ännu mera djärvhet i sina cuts under gårdagen.  Det är sällan man scorar över 220 på enbart 2 kalvar men med Eakin Ranch uppfödda Smart Time Pepto 10 plockade han ut kalvarna och la dem praktiskt taget i domarnas knän. Även om hästen därmed var på defensiven och föll tillbaka något, visade de domarna att de kom för att segra med 28 respektive 26 arbetade sekunder och lämnar ett mycket positivt intryck inför finalen.

 Sist i denna kvartett vill jag nämna Tatum Rice & Johnny Rengo. Hästen var "tok-på" redan från första början och det var mycket bra fart på tillställningen! En riktig liten kämpe som kan gå frammåt ordentligt i finalen. Som helbror till Tatums 4-åringsess Hisstereya (Dual Rey-Hissy Cat $300.000) finns det att plocka av!

Hisstereya & Tatum
 Vi får hopas att jag med detta inte dömt dessa fyra till kosse tapp & Hot Quits!

Efter dessa vill jag ge hedersomnämnanden till Boyd Rice & CR High Brow Letha som gjorde det de skulle i första set till 218.5. Denna har jag en känsla av att hon bara blir bättre ju tuffare kor Boyd kan ge henne. Boyd själv cuttar ju totalt oblygt och rider aldrig för en andraplats i en final.

Clay Johnsons Dual Smart Kitty ger jag också chansen. Jag gillar denne skarpt och här finns det styrka och "wait" i överflöd! En mycket tilltalande ritt igår och en topp placering finns absolut inom räckhåll.

Nästa plus blir till Jason Clark och Spoonful of Stella som likt Boon San Baby inte gjort annat än topp prestationer. Som först ut ut i andra set kan det kanske bli jobbigt dock då hon är av det lite varmare slaget.

Adan Banuelos' Metallic Warrior påminner en hel del om pappa Metallic Cat. Duon jobbade riktigt centrerat och trevligt igår och även om avslutande kossan var rätt soft så scorade de 221.

Hos Dana Larsen och egenuppfödda Jay Jay Wilson (Wilsons Lil Freckle-Sheza High Chic) pekar formkurvan uppåt och även om jag har svårt att se duon som Futurity segrare gillade jag de visade i semifinalen. En ettrig sort som verkar ha stoooort hjärta.

Sista pållen och en annan jag gillar otroligt mycket är Jackson Land & Cattles Stunned. TJ Good rider med härligt självförtroende och även om cutsen var "sådär" igår gör hästen det mesta rätt i en stil jag gillar skarpt.

Lite tråkigare var att Tarin Rice's Miss Callie Cat utgick med tarmvred efter en kalv. Hästen snubblade till och såg ut att ha riktigt ont. Vi får hoppas de kommer igen!

Andra missräkningar från gårdagen: Chris Johnsrud & Ginas Rey hade finalplatsen på gaffeln med sista kalven och ett par sekunder kvar då hon bara rann ifrån honom i cutten med tapp som följd. Surt sa räven! Matt Gaines lyckades med att kvala in One Timing Cat i allt anat än övertygande stil och med Miss Priss Pepto tog det slut redan på 1:a kalven med en miss o kotapp direkt. Jaime Sniders Momstimetobestylish såg seg och klunsig ut och vände inte med andra kalven utan quittade i en vändning så var den dagen förstörd för team Snider. Vår vän Josh King flöt det väl sådär för också på Stylin N Red. En halvdan cut på första kon, en aggressiv 2:a cut men en hangup och miss i en vändning på 2:a kon och en ganska intet sägande stil överlag tyckte jag. Brist på eyeappeal är något som straffar sig på den här nivån.


ca 01.00 drar det hela igång inatt och här är startlistorna:


2013 Futurity - Open - Finals - 12/14/13

CATTLE CHANGE #1
DrawEntry Class Horse Sire OwnerRider
1.0
530

 
STOP TOYING WITH ME DUAL SMART REY DEAN HOLDEN & CHARRA CLARKDEAN HOLDEN
2.0
250

J
JAY JAY WILSON WILSONS LIL FRECKLE DANA & WILMA LARSENDANA LARSEN
3.0
416

J
RED BOON REY PEPTOBOONSMAL TATE L BENNETTTATE L BENNETT
4.0
331

 
MK SMOOTH RUNNIN CAT SMOOTH AS A CAT STEPHEN & CHERISE DEESPAUL HANSMA
5.0
392

 
PINKAROO CATS MERADA CASEY & CODIE GREENCASEY GREEN
6.0
70

 
CAT STEVENS HIGH BROW CAT RAMIRO GARZAADAN BANUELOS
7.0
237

 
ICHI SANGRIA CAT ICHI EE RANCHES INCGUY WOODS
8.0
182

 
FRECKLE LENA CAT HIGH BROW CAT GARY & KRISTI SEWELLJOHN MITCHELL
9.0
496

 
SMART TIME PEPTO 10 ONE TIME PEPTO G & A PERFORMANCE HORSESASCENCION BANUELOS
10.0
81

J
CATS LITTLE BOOMER HIGH BROW CAT STEVE ANDERSONTATE BENNETT
11.0
451

 
RUBY TUESDAYS JEWEL HIGH BROW CAT ROSE VALLEY RANCHMICHAEL COOPER
12.0
160

 
DUAL AT NOON DUAL REY REATA CUTTING HORSES LLCED DUFURRENA
13.0
112

 
CHROMIUM CAT HIGH BROW CAT JACK M & SHERRY COWANPHILIP L HANSON
 
 
 
 
CATTLE CHANGE #2
DrawEntry Class Horse Sire OwnerRider
14.0
520

 
SPOONFUL OF STELLA HES A PEPTOSPOONFUL WRIGLEY RANCHJASON CLARK
15.0
46

J
BOON SAN BABY BOON SAN WALTON'S ROCKING W RANCH INCJESSE LENNOX
16.0
589

 
WEN N CHEX HIGH BROW CD VICK L ETHERIDGETAG RICE
17.0
414

 
RC MONEY MAKER HIGH BROW CAT RICHARD CARNEYLEE FRANCOIS
18.0
162

 
DUAL SMART KITTY DUAL SMART REY RUSTY & SHELLEY SIMPSONCLAY JOHNSON
19.0
252

 
JOHNNY REYNGO DUAL REY THE 51 PARTNERSTATUM RICE
20.0
559

 
THAT CHECK BOUNCED IM COUNTIN CHECKS ROGER M TURNERDAVE W STEWART
21.0
452

J
RUBYS CD HIGH BROW CD CIRCLE OAK RANCH LLCKENNETH PLATT
22.0
312

 
METALLIC WARRIOR METALLIC CAT JESSICA BANUELOSADAN BANUELOS
23.0
107

J
CHECK COUNTER IM COUNTIN CHECKS K MARK & ABILGAIL NELSONSTEVEN C SCHLESINGER
24.0
372

 
ONE TIMING CAT ONE TIME PEPTO JAMIE HILLMATT GAINES
25.0
130

 
CR HIGH BROW LETHA HIGH BROW CAT CENTER RANCHBOYD RICE
26.0
531

 
STUNNED HIGH BROW CAT JLC PERFORMANCE HORSES LLCT J GOOD
27.0
143

 
DESIRES KITTY CAT HIGH BROW CAT ROCKIN 5 RANCH LLCMATT MILLER




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar