torsdag 21 november 2013

Idag börjar allvaret!

NCHA Futurityt står för dörren med 609 ekipage som skall försöka kvala in till den öppna futurity finalen om dryga tre veckor. Under sex dagar avgörs den första omgången innan den andra rundan tar vid den 27:e november. Topp 75 går därefter vidare till semifinalen där de 25 främsta slåss om den eviga äran i finalen.


Mängder med spännande hästar kommer att passera revy och det är en omöjlighet att ha koll på alla naturligtvis men vi skall här göra ett försök att titta närmare på några.
CR Tuff Hearted Cat
He Bea Cat
 Som titel försvarare och med flest antal Open entries, 12st, står Center Ranch. Till saken hör också att fjolårets delade segrare, Ronnie och Tarin Rice numera delar arbetsplats, nämligen nyss nämnda Center Ranch. För att komplicera saker och ting än mer är Ronnie fars-farbror till Tarin via ytterligare en CR tränare, Boyd Rice! Även Ronnies son Tag, Boyds kusin, tränar åt CR, hänger ni med?

Rice klanen är också ytterst tystlåten inför årets drabbning och Boyd vill inte ens nämna sina hästar vid namn då han är otroligt vidskeplig och tror att detta kan göra att det "häxar" för dem.

Nåväl, torsdagens startfält från Center Ranch ger oss dessa godbitar:

CR Lucy Be Tuff (1:a set) Tränad av Ronnie har denne märr efter Woody Be Tuff-Lucindas Catolena visat tillräckligt för att platsa i detta fält. Pappa Woody Be Tuff gjorde succé med sin första CR kull födda 2009 och de har tom augusti i år tjänat över $440.000. Mamma Lucindas Catolena tillhör en eminent syskonskara som tjänat över $900.000. Hon var själv futurityfinalist och drog in $176.000!

CR Tuff Doc Olena (2:a set)valack efter Woody Be Tuff-Miss Sprat Phillips. Tränad av Tarin och en klar plusvariant hittills i träningen. Kanske ingen futurityvinnare men en gedigen sort.

CR Tuff Catolena  (6:e set) hingsten är helbror med Ronnies CR Lucy Be Tuff och tränas av CR's unghästtränare Charles Dorsey. "Porky" som han kallas i stallet, är stark och oöm och ranchen har mycket höga tankar om honom. Dorsey's orutin ($25.000 inridet) kanske kan lägga hinder i vägen men hästen har helt klart talangen!

Andra spännande hästar under torsdagen:

Sverigebekantingen Gary Ray sadlar Spooky Janie (Boonlight Dancer) åt paret Paxton i det första settet och till andra rundan hoppas vi duon tar sig.
I samma set hittar vi Reys Smart Lookin (Dual Rey-The Smart Look) tränad av Tag Rice. Den toppstammade hästen, helbror m bl. Dual Smart Rey $330.000 och SVR Reyl Smart $260.000, såldes vid Strawn Valley:s dispersal sale för $25.000.
CR First Tuff & Boyd
 Boyd Rice hade kraftiga bekymmer att välja hästar att rida i år. Max två hästar får ridas av samme ryttare i Futurityt vilket innebär catchryttare för stallets övriga Futurityhästar. Också i dagens 1:a set hittar vi Star of Rey (Dual Rey) får nådiga nicken av Boyd och fast han kniper som en mussla om hästen och dess chanser kan vi förvänta oss en stark och atletisk häst som borde duga till en plats i semifinalen.
Jaime Snider
 Jaime Snider har alltid intressanta hästar i stallet och i dagens 3:e set ser vi kanonstammade Momtimetobestilish (One Time Pepto-Moms Stylish Babe) Papsen har redan en Futurity vinnare på sitt samvete och mamma har lämnat hästar som My Lizzy Babe $138.000, Cat Mom Do $170.000 och Stylish Lizzie $62.000.

I fjärde set hittar vi ytterligare en Sverigevän i Josh King och hans Double Up (Dual Rey). Josh lät väldigt nöjd med denna vid sitt senaste besök och vi får se hur långt det bär!

I 5:e hittar vi ytterligare en Strawn Valley häst i Phil Rapps Thiscatsmartlookin (HBC-The Smart Look) Helbrodern till WR This Cats Smart $240.000, One Smart Lookin Cat $225.000 o halvbror t ovan nämnda köptes åter för $77.000 och torde vara en riktig plusvariant.

Håller litet öga på Scootin Boons första pyttelilla kull. 3 hästar i open varav 2st i dag torsdag. Inget märkvärdigt bland alla HBC:are och Metallic Cattare naturligtvis men småkul ändå. Leea Arnorld från Arnold reproductioncenter där hingsten står uppstallad äger själv Scootin Boons Debute och Roy Carter som red Scootin Boon till hans flesta framgångar rider Scoots Lead Free.

På tal om avelshingstar, Metallic Cat är väl den som har flest blickar på sig i år i och med att hans debutkull om 54 registrerade avkommor trillar in i arenan, 26 av dessa ser vi i open klassen. Stomaterialet på dessa är ypperligt och med de lite klena resultaten från höstens mindre futurityn väntar alla med spänning på de "riktiga" Futurity avkommorna. Laddat är det i alla fall, och även om undertecknad inte är helt såld på de avkommor jag sett, låter det från de flesta tränare som Metallic Cat är nästa frälsare för cutting sporten. Bland avkommornas mammor märks hästar som Bet Yer Blue Boons, Some Kinda Memories, Play Peek A Boon, Playware, One Time Soon, Sweet Abra och Nyoka Pep!!

En hingst det dalar för vad gäller auktionspriser mm är en annan gammal futurity champion, nämligen Highbrow CD. Dennes debutkull gav oss inte ståpäls direkt även om Phil & Mary Ann Rapps Reyzin $200.000+ är ett stjärnämne. Dryga $400.000 intjänat under första säsongen är bra, men betänk stomaterial, tränare och att Reyzin bidrog med hälften! Denna den 2:a kullen är betydligt större i antal visserligen, 43 open hästar, men han har inte råd med ytterligare en svag futurity kull.
Reyzin & Phil Rapp
High Brow Cat går utom tävlan vad gäller avelshingstarna då han är i en klass för sig (83 i open) och bland fjolårets debut hingstar tycker jag Hydrive Cats (12 i open i år) $776.000 intjänat är mycket starkt. Han fick ett skapligt men inte våldsamt starkt material att betäcka men lyckades förträffligt. Woody Be Tuff:s minimala första CR kull tjänade ihop nära $500.000 på, har jag för mig, mindre än 10 individer totalt. Hans 8 open entries kan väl inte bräcka fjolårets siffror med en Futurity Champion och allt, men ett starkt lag verkar det vara.

Im Countin Checks har sin tredje kull ute i år (12 open) och jag hör bara trevliga omdömen om dem. Halreycious (14 open i år) debutanter var också hyggliga under Futurity meetinget i fjol men därefter hände inte så mycket. Bland övriga är det som vanligt Dual Rey (63 open), One Time Pepto (62 open), Smooth As A Cat (20 open), Peptoboonsmal (18 Open) som visar framfötterna.

Återkommer under dagen med en titt på fredagens hästar då vi bla har ytterligare ett Center Ranch bidrag i elden.

Summa sumarum? Har ingen aning som vanligt hur det skall gå men efter första rundan får vi en liten fingervisning.




 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar